Friday, July 1, 2011

~ kisah tenteng azan ~


Diriwayatkan Siti Zubaidah adalah seorang wanita bangsawan yang kaya, hobinya suka mendengar muzik. Dia memiliki pentasnya sendiri serta beberapa orang penyanyi yang menjadi penghiburnya.

Apa yang menjadi kelebihannya ialah apabila terdengar saja seruan Azan dia akan segera memerintahkan penyanyi dan pemuziknya itu berhenti untuk seketika bagi me...nghormati azan. Setelah selesai dan menjawap azan barulah disambung semula, hanya Itulah amalan yang sentiasa dijaganya.

Setelah dia meninggal ramai dari kalangan orang-orang yang soleh Telah bermimpi bertemu dengannya; tanya mereka, "Ibadah apakah yang Menyebabkan Allah mengampunkan dosamu, adakah kerana kamu telah menggali sebuah Kolam air antara Makkah dan Madinah?" Jawap Zubaidah, Allah mengampunkan dosaku dengan banyak mengucapkan syukur.

Sebenarnya aku tidak banyak beribadah kecuali satu semasa hayatku Dulu iaitu apabila terdengar saja Azan sedangkan waktu itu aku tengah berhibur dan mendengar nyanyian maka dengan serta merta aku menyuruh mereka memberhentikannya bagi menghormati seruan azan.

Itulah ibadah yang aku benar-benar menjaganya. Sebagai balasan , Allah berfirman, "Kamu dilarang menyeksanya, jika tidak kerana iman yang ada di dalam dadanya masakan ia mahu menyebutKu dalam keadaan leka....."

Subhanallah, ssungguhnya Allah itu benar2 Maha Pengampun & Maha Penyayang kn.. skadar renungn utk dkongsi brsme, jum muhasbh dri kte smula.. insyaAllah dgn nyawa yg masih Allah brikn pd kte sume, mnandekn Allah msih berikn ksempatan utk kte sume brtaubat kpdNya.. insyaAllah.. :)

Diriwayatkan sebuah hadis yg bermaksud:

"HENDAKLAH KAMU MENDIAMKAN DIRI KETIKA AZAN, jika tidak Allah akan kelukan lidahnya ketika maut menghampirinya......"

Lantas sesiapa yang berkata-kata ketika azan, Allah akan kelukan lidahnya ketika nazak. Kita takut dengan kelunya lidah kita semasa ajal hampir tiba maka kita

tidak dapat mengucap kalimah "Lailahaillallah.." NA'UZUBILLAHI MIN ZALIK... Astaghfirullah..

kalimah Lailahaillallah ialah yang mana sesiapa yang

dapat mengucapkan kalimah ini ketika nyawanya akan dicabut Allah dgn

izinNya menjanjikan syurga untuk mereka.

Dari itu marilah kita sama-sama menghormati azan dan mohon kepada Allah supaya lidah ini tidak kelu semasa nyawa kita sedang dicabut...

"Ya Allah, Anugerahkanlah kematian kami dengan kematian yang baik lagi mulia, lancarkan lidah kami mengucap kalimah "Lailahaillallah.." semasa sakaratul maut menghampiri kami...


No comments:

Post a Comment